W

Wat is de gel fase?

Zelfgemaakte zeep kan door een zogenaamde “gel fase” heen gaan. Dit betekent dat het mengsel tot hoge temperatuur opwarmt, wanneer de zeep al in de vorm zit. Als de zeeppasta door deze fase gaat, dan kun je dat zien, doordat het vooral in het middelste gedeelte er donkerder en gel-achtig uit begint te zien. Het heeft dan inderdaad wat weg van haargel. In eerste instantie denk je misschien dat er wat mis is, maar dit is maar een tijdelijk chemisch proces. De kleur vlakt vanzelf weer af, nadat het mengsel is afgekoeld.

Veel zeepmakers willen graag dat hun zeep door deze fase gaat, zodat de kleuren nog sprekender worden. Dit is vooral het geval het geval bij natuurlijke kleuren, bijvoorbeeld van klei of kruidden, omdat deze vaak wat lichter/ pastel van kleur zijn dan chemische kleurstoffen.

Zeep gaat helaas niet vanzelf door de gel fase heen, tenzij je op hele lage temperaturen zeept of in een hele koele ruimte. Je kan een handje helpen door de vorm toe te dekken met handdoeken of dekentjes. Kijk zo nu en dan even of er geen barsten in de zeep komen. Als dat het geval is, dan betekent dit dat de zeep te heet is geworden en moet je deze onbedekt laten afkoelen.
Is deze fase per se nodig? Het antwoord daarop is: nee. Je handgemaakte zeep hoeft niet door de gel fase heen te gaan. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er volle melk of yoghurt in de zeep zit, dan kunnen deze ingrediënten er na de fase er een stuk donkerder en bruiner uit gaan zien. Vast niet het gewenste effect waar je naar op zoek bent. Daarom kun je deze zepen af laten koelen in de koelkast.

Hoe zorg je ervoor dat je zeep niet door deze fase heen gaat? Dat kan door je zeepvorm niet in te pakken. Zelfs dan, kan er nog gedeeltelijke gel fase plaatsvinden (die ervoor zorgt dat het midden van je zeep donkerder wordt en de buitenste randen niet. Dit kan op een zomerse dag gebeuren wanneer de kamer erg warm, de verwarming erg hoog staat of als je een ingrediënt hebt gebruikt dat snel opwarmt, zoals honing, melk of andere ingrediënten die van nature suiker bevatten.
Als je dit wilt voorkomen, dan kun je de zeep 24 uur in de koelkast zetten, zodat deze kan afkoelen. Na deze tijd, is het zeepmengsel volledig afgekoeld en kun je het op kamertemperatuur laten komen. De zeep zal dan niet meer door de gel fase heen gaan.

Het omgekeerde kan ook gebeuren. Dat heb ik laatst gehad. De swirl in de zeep was supermooi, maar de zeep zelf wilde maar niet hard worden. Deze zeep was niet door de gel fase heen gegaan. Na een week was het beter, maar niet het resultaat waar ik op gehoopt had. Zeep dat niet door de gel fase ging, kan eerst zacht en plakkerig aanvoelen, maar zal op ten duur harder worden. Je hebt dan wel meer geduld nodig. Soms wel een week. En het komt ook voor dat het helemaal niet hard wordt. Ik heb dit zelf meerdere keren meegemaakt.

Kijk in elk geval uit met recepten zonder boters. Deze zeeo is vaak een stuk zachter en haal je soms te vroeg uit de vorm, wanneer het nog de plakkerig is. Been there, done that.

CategorieënFAQ
Jolanda

Jolanda, beter bekend als zus, woont met haar vriend en een vijf planten in Amsterdam. Ze is dol op haar balkon, Arabisch eten en jaren '50 plaatjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *