Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Luxe chocolade zeep maken


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Schrijver: Jolanda
  • Tijd: 90 min.
  • Recept voor: 454 g (6 zepen) 1x

Omschrijving

In de ochtend geeft deze chocoladezeep kracht en energie en in de avond werkt het kalmerend en ontspannend, zodat je goed kunt slapen. Deze zeep is extra verzorgend voor je huid en vormt een natuurlijke barrière tegen de kou. Het heeft een heerlijk subtiele chocoladgeur. Ik vond het daarom niet nodig om nog een geur toe te voegen. 


Ingrediënten

Schaal

Bereiding

Voorbereiding

  • Weeg 50 g zoete amandelolie af.
  • Voeg er een eetlepel cacaopoeder bij.
  • Mix met een mini handmixer tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Zet het oliemengsel in de hoek van je aanrecht of een plek waar je het niet zo gemakkelijk kunt omstoten. Met dit mengsel ga je straks de zeep kleuren en ook een beetje geuren.

Bereiding

  1. Zet je zeepspullen klaar. Trek je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op.
  2. Weeg het water af in een hittebestendige maatbeker en zet neer op een stabiele ondergrond.
  3. Weeg het natriumhydroxide af in een apart kommetje en voeg deze vervolgens aan het water toe.
  4. Roer rustig door met een lepel. Wacht even totdat je een helder vloeistof hebt.
  5. Ga nu verder met de andere ingrediënten.
  6. Weeg allereerst de olijfolie af in een hittebestendige mengkom.
  7. Vervolgens de kokosolie in een apart kommetje, de cacaoboter en sheaboter.
  8. Voeg alles bij de olijfolie en zet de maatbeker 3 minuten in de magnetron of smelt het in een steelpannetje op een laag pitje. Warm het op tot ongeveer 60 graden.
  9. Het kan zijn dat er nog wat cacaoboter in je mengsel zit. Dit geeft niet. Dit kun je oplossen door te roeren en duurt ongeveer twee minuutjes.
  10. Wacht totdat zowel het olie- als loogmengsel een temperatuur van ongeveer 47 graden heeft bereikt. Giet de loogoplossing bij de opgewarmde oliën en boters.
  11.  Doe er vervolgens het bruine kleurmengsel bij.
  12. Mix met een staafmixer tot een dunne trace. Als je wat van het zeepmengsel van je staafmixer laat vallen, dan zie je dunnen streepjes op het zeepbeslag verschijnen. Dit is een mooie dikte om de zeepvla gemakkelijk in de vorm te gieten.
  13. Giet de zeepvla in de vorm. Zorg dat je ongeveer 10% aan de bovenkant van de vorm overlaat. Sproei er isopropyl alchohol overheen.
  14. Wacht een paar minuutjes, zodat je al een klein beetje een velletje op de zeep hebt. Dit voorkomt dat de rozenblaadjes straks erg bruin worden.
  15. Strooi er de bloemetjes overheen en versier naar wens met rozenknopjes.
  16. Doe er een velletje bakpapier overheen en vervolgens een deken.
  17. Laat de zeep 2-3 dagen in de vorm zitten of totdat deze hard genoeg is.
  18. Snijd de zeepcake op de zijkant in stukken.
  19. Leg vervolgens 4-6 weken te drogen in een schoenendoos. Hierna is deze luxe chocoladezeep klaar voor gebruik!

Tips & Tricks

Doe het restje overgebleven zeepvla in een siliconen cupcakevorm. Je kunt er twee mee vullen.

https://vimeo.com/750906766

In tegenstelling tot veel andere zepen, kun je chocoladezeep al na 24 uur uit de vorm halen. De grote hoeveelheid boters in dit recept, maakt de zeep extra stevig. 

Deze zeep is parfumvrij. Wil je toch een geur toevoegen? Pepermunt etherische olie en bergamot etherische olie gaan goed samen met deze chocoladezeep.

  • Methode: Koude