D

Dit heb je nodig om natuurlijke zeep te maken

wat heb je nodig om zeep te maken

Je hebt nog nooit zeep gemaakt. Misschien twijfel je of dit überhaupt wel wat voor jou is. Dat begrijp ik maar al te goed. Gelukkig kun je natuurlijke zeep maken zonder een fortuin kwijt te zijn aan dure spullen en ingrediënten. Wat heb je nu echt nodig? Hieronder heb ik een lijstje samengesteld om je eerste batch natuurlijke zeep te maken.

In dit artikel vertel ik hoe je stap-voor-stap natuurlijke zeep maakt. Laten we eerst alles verzamelen wat je nodig hebt:

Veiligheidsuitrusting

Veiligheidsuitrusting

Om te beginnen: je veiligheidsuitrusting. Veiligheid is namelijk superbelangrijk bij zeep maken.  In het begin was ik bang voor natriumhydroxide. Voor mij reden om mijn eerste zeep zo lang mogelijk uit te stellen. Ja, de eerste keer met een extreem bijtend middel werken is eng, maar nee niet zo eng als je op internet leest. Daarom stel ik voor dat je mijn artikel leest over de veiligheidsvoorschriften.  Zo weet je gelijk hoe je veilig zeep kunt maken. De veiligheidsuitrusting bestaat uit:

Met beschermende kleding bedoel ik een t-shirt met lange mauwen, een broek met lange pijpen en geen open schoenen of slippers. Zorg ervoor dat je huid zoveel mogelijk bedekt is en bind eventueel je haren in een staart of knot.

Zeepspullen

[row cols_nr=”2″][col size=”12″ column_style=”highlighted”]

 

Belangrijk! Houd je zeepspullen apart van je kookspullen. Je kunt niet meer koken met spullen waar loog en etherische olie in hebben gezeten. De staafmixer gebruik je dus alleen voor het mixen van zeep en niet voor het pureren van soep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/col][/row]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hulpmiddelen die je nodig hebt om zeep te maken zijn:

Je hebt vast nog wel een paar oude lepels liggen. Deze gebruik je bijvoorbeeld om in de loogoplossing te roeren. De natriumhydroxide kun je het beste in een apart kommetje afwegen. Het mag ook een oude plastic bak zijn, waar eerst iets anders in heeft gezet, denk aan: kokosolie. Gebruik deze alleen voor de natronloog.

Keukenweegschaal

Het is superbelangrijk om een digitale keukenweegschaal te hebben. En: dikke kans dat je deze al in huis hebt. Je moet je ingrediënten precies kunnen meten, anders krijg je misschien zeep die te veel loog bevat. Daarom heb je een digitale keukenweegschaal nodig die in grammen meet. Dat is het meest nauwkeurig.  Ik heb zelf een grote bakkersweegschaal, maar een eenvoudige weegschaal zoals hierboven is helemaal prima.

zeepvormen

Je hebt een vorm nodig om je zeeppasta in te gieten. Dit kan zo simpel zijn als een leeg yoghurtpak, bakje van de Chinees of een chipskoker bekleed met bakpapier. Daarnaast is een zeepvorm met losse vakken ideaal voor beginners. Er komen mooie zeepjes uit, zonder dat je zorgen hoeft te maken over het recht afsnijden van de zeepjes.

Een kunstof emmertje heb je nodig de loogoplossing in te maken. Gebruik hiervoor geen aluminium of een te dunne, plastic maatbeker van de Action, want dat gaat reageren met de loog. Loog tast ook glas aan en dit zal op ten duur kapot gaan. Kies in plaats daarvan voor een plastic emmertje van PP05. De PP-aanduiding staat meestal op de onderkant.

 

Beslagkom 2,5 liter

Een beslagkom heb je nodig om je oliën, boters en loogoplossing in te mixen. Je maakt hierin de zeeppasta. Ik vind een grote kom handig, omdat er dan geen zeepspetters in het rond kunnen vliegen. Mocht je het nog niet doorhebben: mijn favoriete merk is Pyrex. Deze beslagkom koop je gewoon bij de Dille & Kamille. Je kunt ook een stevige plastic emmer gebruiken. Dat scheelt weer in de kosten.

[row cols_nr=”2″][col size=”12″ column_style=”highlighted”]

Ik houd ervan om mijn boters, samen met de olijfolie, te smelten op het fornuis. Daar heb ik een oude steelpan voor opgeofferd. Je kunt boters (denk aan: kokosolie, sheaboter) echter ook in de magnetron smelten voor 20-30 seconden. Dat is prima. Daarvoor heb je een hittebestendige kom nodig. Je kunt er ook bovenstaande beslagkom voor gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/col][/row]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannenlikker

Met een pannenlikker kun je het laatste restje zeeppasta mee uit de kom te schrapen.  Ik vind het ook fijn om mee te roeren. Gebruik hiervoor een siliconen pannenlikker.

Buy me a coffeeBuy me a coffee

thermometer

Je hebt een thermometer nodig om de temperatuur van de oliën en loogoplossing te checken. Ik heb twee digitale thermometers, zodat ik er één in elk mengsel kan steken. Maar je kunt ook wegkomen met een klassieke, glazen thermometer en deze om-en-om in het mengsel steken. Heb ik ook jaren gedaan.

Ingrediënten

natriumhydroxide

Natriumhydroxide wordt in kristallen of in kleine bolletjes geleverd. Zorg dat er geen vocht bij de natrium hydroxide komt. Ik bewaar de emmer daarom in een dichtgeknoopte plastic zak op een veilige plek. Koop altijd voor minimaal 90% zuivere natriumhydroxide, van cosmetische kwaliteit. Kijk voor verkooppunten op deze pagina.

plantaardige olien

Olie is het belangrijkste ingrediënt van natuurlijke zeep. Plantaardig, maakt het natuurlijk. In niet- plantaardige zeep kan dierenvet of reuzel zitten. De meest gebruikte (en minst dure) oliën zijn onder andere: olijfolie, kokosnootolie, zonnebloemolie, koolzaadolie en rijstkiemolie. Palmolie is ook goedkoop, maar gebruik ik niet in mijn zeep, omdat ik het regenwoud wil beschermen. De keuze laat ik verder aan jou.

Hoewel je plantaardige olie gewoon in de supermarkt kunt kopen, raad ik aan om goed op de houdbaarheidsdatum te letten.  Je hebt namelijk kans dat de oliën die je koopt niet zo lang meer houdbaar of over hun hoogtepunt heen zijn. Vooral als ze in doorzichtige flessen zitten. Koop de olie in kleine hoeveelheden, dan zijn ze verser wanneer je er mee zeept.

boters

Goed, niet essentieel, maar de kans is groot dat je recept sheaboter of cacaoboter bevat. Een kleine hoeveelheid volstaat meestal. Boters hebben twee voordelen: het zorgt voor een romig en een hard stuk zeep. Zeker in het begin is het fijn als de zeep hard is als je het uit de vorm wilt halen. Zo krijg je geen beschadigingen en het is gewoon minder gedoe.

etherisch olie

Etherische olie voegt een heerlijke, natuurlijke geur aan je zeep toe. Doe het wel met mate, want deze oliën zijn er krachtig. Je kunt je zeep ook ongeparfumeerd laten. Dat is ook heel mooi.

Voor een pond zeep (=454 gram) mag je maximaal 20-25 gram etherische olie gebruiken. Zelf ga ik meestal uit van 3% etherische olie per pond zeep. Dat is veiliger, goedkoper en zorgt voor een subtiele geur. Je komt dan afgerond uit op 14 gram etherische olie per 454 gram zeep.

Schoonmaken

  • Oude handdoeken
  • Afwasmiddel
  • Sponsje
  • Theedoek

Last, but not least: oude handdoeken. Deze heb je nodig om je als een dekentje over je zeep heen te leggen, wanneer je de pasta in de vorm hebt gegoten. Daarnaast gebruik ik ze om zeeppasta uit mijn mengkom en andere materialen te vegen, voordat ik ze ga afwassen. Dit voorkomt verstoppingen in de gootsteen. Na afloop laat ik de handdoeken 24 uur in een plastic zak zitten. De zeep is dan hard geworden en je kunt de handdoek mee wassen in de machine. In dit artikel vertel ik meer over het schoonmaakproces.


Dit waren de tips! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Ben benieuwd naar je eerst batch zeep. Deel je creaties via @zeepzus.nl op Instagram.

 

 

CategorieënTips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *