B

Basis #1: Benodigdheden zeep maken

Lepels

Welke spullen heb je nodig om zelf zeep te maken? In dit blog vertel ik je alles over de benodigdheden. Een deel van de spullen, heb je waarschijnlijk al in huis, bijvoorbeeld een oude pan en een paar extra lepels. Je hebt ook een staafmixer nodig.

Zeep maken benodigdheden

Zeep maken is een secuur werkje: oliemoleculen moeten reageren op de loogmoleculen. Het is daarom belangrijk dat je een digitale weegschaal hebt die op de gram nauwkeurig kan meten. Van allebei moeten er ongeveer evenveel zijn voor verzeping. Meer oliemoleculen (overvet) is beter, want dat maakt het verschil tussen een stuk zeep dat reinigt en een stuk zeep dat reinigt én verzorgt.

Houd je zeepbenodigdheden altijd apart van je kookspullen. Ga dus niet kokkerellen met je zeepspullen. Zeep maken is, hoe natuurlijk ook, scheikunde.

Zeepspullen

Om zeep te maken volgens de koude methode, heb je de volgende spullen nodig:

Zeepvormen

Op internet kun je verschillende, leuke zeepvormen vinden. Deze heb je nodig om de zeep in te gieten. Mijn persoonlijke favoriet is de siliconen zeepvorm, omdat je de zeep gemakkelijk uit de vorm kunt halen.

Als je net begint met zeep maken, raad ik je zeker aan om een siliconen vorm met vakjes te gebruiken. Je kan de zeepjes dan direct uit de vorm halen, zonder gedoe.

Low budget opties zijn lege melkpakken of kokers waar chips in heeft gezeten of een bakje van de afhaalchinees. In dit blog deel ik mijn 10 favoriete zeepvormen.

Weegschaal

Je kunt geen zeep maken zonder een digitale keukenweegschaal. Dat komt omdat zeeprecepten altijd in gewicht zijn, omdat het meten in volume (kopjes, theelepeltjes, handje) veel te onnauwkeurig is. Gelukkig zijn keukenweegschalen niet zo duur. Je kunt er prima eentje bij de Lidl kopen. Meet altijd de ingrediënten voor het maken van zeep af. Maak je net als ik veel en vaak zeep? Dan is een bakkersweegschaal ideaal. Deze is tot op de gram nauwkeurig en je kunt switchen tussen grammen en ounces.

Thermometer

Een thermometer heb je nodig om de temperatuur van de loog en de vetten te meten. Het handigste is om er twee in huis te hebben.

thermometers zeep

Ik gebruik al jaren dezelfde keukenthermometer. Ik kan de roestvrijstalen punt in zowel mijn oliën als mijn loogwater onderdompelen en het is ook gemakkelijk schoon te maken. Ben je van plan om glazen thermometers te gebruiken? Koop dan twee stuks. De één kan je in de in de gesmolten oliën steken en de ander in het loogmengsel. Ook zijn er infraroodthermometers te koop. De thermometer kan je online of bij de plaatselijke bouwmarkt kopen. Kies een thermometer die tot 100˚C gaat.

Staafmixer

Een staafmixer is nodig om de loog met de boter en oliën te mixen. Het zorgt ervoor dat het zeep maken een stuk sneller gaat. Het helpt letterlijk om je oliën en loogwater in een paar minuten chemisch te binden. Als je het met de hand zou doen, dan ben je zeker drie kwartier bezig.

Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop, omdat goedkope staafmixers snel oververhit raken. Ik heb in het begin een miskoop gedaan met een 15-euro staafmixer van de Hema. De motor stonk en ik maakte er heel wat minder goede zeep mee.

Tip: Als je een staafmixer gaat aanschaffen, dan raad ik aan om er eentje met gaten of spleten in de kop te kopen, om lucht te laten ontsnappen.

De gaten zorgen er namelijk voor dat er veel minder lucht in je zeep komt. En zeep met veel luchtbelletjes = niet mooi.

Pan, maatbeker en kommetjes

Een (steel)pan heb je nodig om boter te smelten en oliën te verwarmen. Ik gebruik hiervoor een steelpannetje. Zorg ervoor dat de pan is gemaakt van roestvrijstalen.

kommetjes-en-steelpan

Je hebt minimaal één hittebestendige maatbeker en kom nodig. Eentje voor de loog en de kom om de boter, oliën en de loog in te mixen. Mijn favoriete merk is Pyrex. Deze koop je bij de Blokker. Dit trio raad ik aan:

  • 1 grote beslagkom om in te mixen.
  • 1 maatbeker voor loog (Pyrex) > kies geen flinterdun plastic, want dit is niet geschikt voor loog.
  • 1 kleine maatbeker voor je etherische oliën.
  • kommetjes om je boter en loog in af te meten.

Tip: Zorg ervoor dat de kommetjes van geglazuurd aardewerk of glas zijn. Etherische olie kun je het beste in een glazen theemok of kleine, glazen maatbeker afmeten. Anders trekt de geur in het plastic.

Lepels & siliconen pannenlikker

Een lepel is handig om mee te roeren. Gebruik hiervoor een metalen eetlepel. Liever geen houten lepel, want deze kan gaan splinteren.

Lepels

Een siliconen spatel is ook onmisbaar voor het maken van zeep. Zo gaat er geen zeepmengsel verloren. Je gebruikt hem om het zeepmengsel door elkaar te roeren en om de laatste restjes zeep uit de kom te halen en in de vorm te doen. Houd deze apart voor het zeep maken.

Maatlepelset

Een maatlepelset is handig om klei of kruiden mee af te meten. Ook zijn een paar droppers fijn om de etherische olie uit de flesjes te halen.  Voor de zeepkoningin is een mini mixer een echte aanrader, omdat je dan makkelijk klei en kruiden kunt mixen om je zeep mee te kleuren.

Rubberen huishoudhandschoenen

Rubberen huishoudhandschoenen zijn nodig voor de veiligheid. Ik trek altijd schoonmaakhandschoenen aan. Deze zijn lekker dik en stevig. Zoek naar de juiste maat, want anders gaan ze om je handen lubberen. Hoe strakker, hoe beter.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is nodig om je ogen te beschermen tijdens het maken van zeep. Je kunt deze online of bij een doe-het-zelf zaak kopen. Een low-budget variant is een duikbril. Zorg ervoor dat deze goed strak om je hoofd zit. Lees in dit blog meer over de veiligheid.

Keukenschort

Niet verplicht, wel handig. Zo komen er geen spetters op je kleding. Een schort hoeft niet truttig te zijn: ik heb er zelf eentje van spijkerstof. Voor heren raad ik een barbecueschort aan.

Kranten en oude handdoeken

Keukenzeil of kranten heb je nodig om je aanrechtblad te beschermen tegen het zeepmengsel. Met de oude handdoeken kun je zeepbeslag uit de kom en van het aanrecht halen, voordat je deze gaat afwassen. Zo voorkom je gootsteenverstoppingen.

Boodschappenlijstje

Heb je al een boodschappenlijstje gemaakt voor de ingrediënten? Het volgende artikel gaat over welke ingrediënten je nodig hebt om zeep te maken.

Basiscursus zeep maken

#1 Benodigdheden
#2 ingrediënten
#3 Veiligheid
#4 Stappenplan
#5 RECEPTEN
CategorieënBasiscursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *